Jahodové rizoto - Risotto alle Fragole
Ingredience (4 porce):
- Rýže - Arbolio, Carnaroli nebo Vialone - 400g
- slabý zeleninový vývar - 1l
- jahody - 300g
- Víno (volitelně) - 100ml
- Máslo - 50g (případně 25g oleje a 25g másla)
- Sýr Parmezán nebo Grana Padano - asi 50g
Příprava jahodového Rizota
Jahodové rizoto se způsoben přípravy příliš neliší od ostatních druhů italského risotta. Ingrediencí však není maso nebo zelenina, ale právě šťavnaté letní jahody.
- Jahody nakrájíme (na hrubší kousky) a necháme louhovat ve víně nebo šampaňském
- Připravíme se vývar, ať už tradičním způsobem nebo rozpuštěním kostky bujónu
- Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), až zeskelnatí - nenecháváme zhnědnout.
- Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu.
- Z jahod scedíme víno a jahodovou šťávou
- Rýži zalijeme jahodovou šťávou s vínem a za stálého míchání počkáme, až se tekutina vstřebá do rýže (jde to velmi rychle)
- Potom postupně přidáváme vývar po sběračkách a mícháme, dokud se celá sběračka nevstřebá do rýže, teprve potom přidáme další.
- Asi po 15 minutách přidáme jahody
- Dále přilíváme vývar a mícháme, až než je rýže měkká, přesto ne rozvařená a lehce křupavá na skus (zhruba dalších 5-10 minut)
- Nakonec odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a tvrdý italský sýr (parmezán nebo granu), zamícháme a necháme ještě asi minutu stát.
Obrázek: FrancescaV.com