Jahodové rizoto - Risotto alle Fragole

Ingredience (4 porce):

  • Rýže - Arbolio, Carnaroli nebo Vialone - 400g
  • slabý zeleninový vývar - 1l
  • jahody - 300g
  • Víno (volitelně) - 100ml
  • Máslo - 50g (případně 25g oleje a 25g másla)
  • Sýr Parmezán nebo Grana Padano - asi 50g

Příprava jahodového Rizota

Jahodové rizoto se způsoben přípravy příliš neliší od ostatních druhů italského risotta. Ingrediencí však není maso nebo zelenina, ale právě šťavnaté letní jahody.

  1. Jahody nakrájíme (na hrubší kousky) a necháme louhovat ve víně nebo šampaňském
  2. Připravíme se vývar, ať už tradičním způsobem nebo rozpuštěním kostky bujónu
  3. Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), až zeskelnatí - nenecháváme zhnědnout.
  4. Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu. 
  5. Z jahod scedíme víno a jahodovou šťávou
  6. Rýži zalijeme jahodovou šťávou s vínem a za stálého míchání počkáme, až se tekutina vstřebá do rýže (jde to velmi rychle)
  7. Potom postupně přidáváme vývar po sběračkách a mícháme, dokud se celá sběračka nevstřebá do rýže, teprve potom přidáme další.
  8. Asi po 15 minutách přidáme jahody
  9. Dále přilíváme vývar a mícháme, až než je rýže měkká, přesto ne rozvařená a lehce křupavá na skus (zhruba dalších 5-10 minut)
  10. Nakonec odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a tvrdý italský sýr (parmezán nebo granu), zamícháme a necháme ještě asi minutu stát.

Obrázek: FrancescaV.com