Recept na houbové rizoto - risotto ai fungi

Houbové rizoto a zejména pak hříbkové rizoto (risotto ai fungi porcini) je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě.

Ingredience (4 porce)Houbové rizoto

  • italská rýže - 400g
  • vývar (masový nebo zeleninový) - 1l
  • houby - 50g sušených hub nebo 200g čerstvých
  • sýr parmezán nebo grana padano - 50g
  • olej nebo máslo na smažení
  • cibule - půlka
  • česnek - 3 stroužky
  • pepř a sůl
  • máslo - 20g

Příprava houbového rizota

  1. Pokud používáme sušené houby, necháme je namočit ve vodě zhruba hodinu před začátkem vaření pokud je voda studená nebo 15 v teplé vodě.
  2. Na másle nebo oleje při mírném ohni osmažíme nakrájenou cibulku (ale nenecháme ji zhnědnout) a česnek
  3. Přidáme čerstvé houby a asi pět minut zvolna restujeme, po 2 minutách přidáme lžíci vody
  4. Přidáme (nepropláchnutou) rýži a necháme 2-3 minuty opražit, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob
  5. Postupně po malých sběračkách přiléváme vývar a za stálého míchání vaříme. První sběračka se do rýže rychle vstřebá, další už rýže nasává pomaleji.
  6. Doléváme vývar, až než je rýže uvařená, což trvá asi 20-25 minut. 
  7. Pokud jsme použili sušené houby, lze je lehce opražit ještě před přidáním rýže nebo je do rizota přidáváme až později, zhruba v polovině vaření.
  8. Rizoto odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla a parmezán.
  9. Dochutíme solí a pepřem
  10. Podáváme, dobrou chuť

Varianty

Lesní houby, zejména hřiby či lišky se hodí více než žampiony

Opět lze rizoto okořenit deckou vína, které přiléváme ještě před přidáním první sběračky vývaru.