Recept na houbové rizoto - risotto ai fungi
Houbové rizoto a zejména pak hříbkové rizoto (risotto ai fungi porcini) je jednoduchý recept, kterým si zpříjemníte nejen večer po houbařském výletě.
Ingredience (4 porce):
- italská rýže - 400g
- vývar (masový nebo zeleninový) - 1l
- houby - 50g sušených hub nebo 200g čerstvých
- sýr parmezán nebo grana padano - 50g
- olej nebo máslo na smažení
- cibule - půlka
- česnek - 3 stroužky
- pepř a sůl
- máslo - 20g
Příprava houbového rizota
- Pokud používáme sušené houby, necháme je namočit ve vodě zhruba hodinu před začátkem vaření pokud je voda studená nebo 15 v teplé vodě.
- Na másle nebo oleje při mírném ohni osmažíme nakrájenou cibulku (ale nenecháme ji zhnědnout) a česnek
- Přidáme čerstvé houby a asi pět minut zvolna restujeme, po 2 minutách přidáme lžíci vody
- Přidáme (nepropláchnutou) rýži a necháme 2-3 minuty opražit, aby se zatáhla a neuvolňoval se z ní škrob
- Postupně po malých sběračkách přiléváme vývar a za stálého míchání vaříme. První sběračka se do rýže rychle vstřebá, další už rýže nasává pomaleji.
- Doléváme vývar, až než je rýže uvařená, což trvá asi 20-25 minut.
- Pokud jsme použili sušené houby, lze je lehce opražit ještě před přidáním rýže nebo je do rizota přidáváme až později, zhruba v polovině vaření.
- Rizoto odstavíme z plotny a vmícháme do něj lžíci másla a parmezán.
- Dochutíme solí a pepřem
- Podáváme, dobrou chuť
Varianty
Lesní houby, zejména hřiby či lišky se hodí více než žampiony
Opět lze rizoto okořenit deckou vína, které přiléváme ještě před přidáním první sběračky vývaru.