České rizoto

Rizoto, které známe z kantýn, menz, ale i od maminky, se od italského receptu liší, přesto je neméně lahodné. Hlavní rozdíl mezi českým a italským rizotem je v použité rýži, která se nejprve uvaří samostatně, zatímco v Itálii, odkud risotto pochází, se používá speciální rýže bohatá na škrob, která se vaří za stálého míchání ve vývaru. Teď si ale pojďme představit recept na naši tradiční mňamku - české rizoto

Ingredience (4 porce):

  • rýže - 400g
  • maso - 2 kuřecí prsa, celá slepice z vývaru nebo 2 vepřové kotlety
  • zeleninová směs
  • cibule
  • olej
  • pepř a sůl
  • eidam - 100g

Postup přípravy českého rizota

  1. Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí (sáčkovou v sáčku nebo sypanou v kastrůlku)
  2. Na rozpáleném oleji opečeme cibulku a přidáme nakrájené maso, které důkladně osmahneme. Pokud máme slepici z vývaru, obrané maso jen krátce osmahneme.
  3. Přidáme zeleninu podle našeho výběru (mrkev, hrášek, fazolové lusky ...) a krátce osmahneme. 
  4. Přidáme uvařenou rýži a asi 3 minuty smažíme
  5. Zalijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme zhruba 10 minut
  6. Posolíme a opepříme podle chuti
  7. Podáváme postrouhané sýrem (eidam) a ozdobené čerstvou zeleninou

 

Sakra rychlé rizoto

Potřebujeme-li rychle vytvořit sytý pokrm, třeba na horské chatě po celodenním lyžování, je sakra rychlé rizoto jednoduchá a chutná volba.

Ingredience:

  • pytlík rýže
  • lunchmeat
  • mražená zelenina
  • cibule
  • olej
  • kečup
  • sůl

Příprava sakra rychlého rizota

  1. Uvaříme rýži
  2. Na pánvi nebo v hrnci osmahneme na oleji cibulku
  3. Přidáme konzervu a rozehřejeme mraženou zeleninu
  4. Necháme chvíli dusit, aby se zelenina prohřála
  5. Poté vše smícháme s rýží, osolíme a promícháme
  6. Každý si tuto lahodu může dochutit kečupem