Recept na pravé italské rizoto
Ingredience (4 porce):
- Rýže - Arbolio, Carnaroli nebo Vialone - 400g
- Soffritto - cibule (,mrkev a celer)
- Vývar (zeleninový nebo masový) - 1,5l
- Víno (volitelně) - 100ml
- Dochucovadla - zelenina, maso, houby, mořské plody - podle chuti
- Máslo
- Sýr Parmezán nebo Grana Padano - asi 50g
Příprava italského Risotta
Postup přípravy pravého italského risotta je překvapivě snadný.
- Připravíme se vývar, ať už tradičním způsobem nebo rozpuštěním kostky bujónu
- Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout!
- Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu.
- (Pokud chceme recept vylepšit sklenkou vína, lze ještě před přidáním vývaru nalíp asi 100ml vína a nechat rýží vstřebat.)
- Rýži zalijeme malou sběračkou vývaru (nevléváme celé množství vývaru) a za stálého míchání počkáme, až rýže vývar absorbuje. První várku rýže žíznivě vypije, ale postupně se tempo vstřebávání tekutiny zpomalí. Přiléváme vývar a za neustálého míchání necháme vařit 20-25 minut.
- Nakonec, když je rýže hotová podle naší chuti (ochutnáváme, až než jsou středy zrn dostatečně měkké), odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a parmezán, zamícháme a necháme ještě asi minutu stát.
Toto je úplně nejjednodušší postup přípravy krémového a chutného italského rizota. V průběhu vaření je ještě možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, které se nejčastěji přidávají uprostřed vaření, pokud jde o koření - šafrán u Milánského rizota, rajčata u tomatového rizota . Stejně tak se zhruba uprostřed vaření přidáváme maso z vývaru nebo grilovanou zeleninu či houby.
Pokud ale maso nemáme předvařené, používáme zmrzlou zeleninu nebo mořské plody, necháme je několik minut péct na oleji ještě před přidáním rýže a potom dusíme s celou směsí nebo si je osmahneme samostatně na pávny a přidáme asi 5 minut před koncem vaření, když už je rýže téměř hotová.