Recept na rajčatové (červené) rizoto
Ingredience (2 porce) :
- 200g rýže
- 200g rajčatového protlaku nebo nakrájených sušených rajčat
- 0.75l vývaru (zeleninový, masový)
- 40g másla
- půlka cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 50g strouhaného sýra (parmezán)
- pepř, sůl, bazalka
Postup připravy rajčatového rizota:
- Půlku másla rozehřejeme na pánvičce a osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme rýži a za stálého míchání pražíme po dobu asi 5 minut.
- Přilijeme sběračku vývaru. Zpočátku to vypadá jako hodně tekutiny, avšak rýže první dávku bleskurychle nasákne. Mícháme, dokud rýže vývar nevstřebá a poté přilijeme další sběračku. Rizoto není nikdy úplně ponořené, ale nenecháme vývar ani kompletně se odpařit.
- Když spotřebujeme asi polovinu vývaru přidáme pokrájená sušená rajčata nebo nalijeme protlak a důkladně promícháme. Dál pokračujeme s přidáváním vývaru a za stálého míchání necháme tekutinu vstřebat se do rýže.
- Asi za 20 minut by se měl všechen vývar vstřebat. Rizoto je krémové, ale rýže zůstává nerozvařená. Odstavíme rizoto z horké plotny, přidáme parmezán a zbytek másla, zamícháme a necháme asi 2 minuty odstát.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti. Posypeme bazalkou
Varianty:
Sušená rajčata jsou lepší nežli protlak, protože neobsahují tolik vody a mají výraznější chuť. Pokud používáte hodně tekutý rajčatový protlak, vlévejte ho raději postupně (200 g stačí nadvakrát) a počkejte, až se voda vyvaří nebo vstřebá. Velmi chutnou kombinaci docílíme smícháním protlaku s bazalkou.
Rizoto lze dochutit masem, které důkladně osmahneme na cibulce před přidáním rýže, či různou zeleninou nebo houbami, se kterými postupujeme stejně jako s masem. Chutná je kombinace se slaninou nebo prošutem, jež osmahneme na zeskelnatělé cibulce před přidáním rýže.
Pro zpestření je možné na začátku přidat sklenku (asi deci) suchého bílého vína a vmíchat ji do rizota. Míchejte než rýže víno absorbuje.
Abychom ještě více zvýraznili krémovou konzistenci rizota, je možné přidat trochu smetany ke šlehání.