Rizoto s kuřecím masem a se špenátem
Ingredience (4 porce) :
- 300g rýže na rizoto
- 300g listového špenátu
- 300g kuřecích prsou
- 0.75l vývaru (zeleninový, masový)
- 40g másla
- cibule - nakrájená na kostičky
- 50g strouhaného sýra (parmezán)
- pepř, sůl, bazalka
Postup přípravy špenátovo-kuřecího rizota:
- Protože rýže se snáze vaří samostatně, uděláme rýži odděleně od osmaženého kuřete se špenátem.
- Na pánvičce rozehřejeme olej a necháme prudce osmahnout půlku cibulku, zatímco v kastrůlku na slabším ohni necháme rozehřát máslo a na něm delší dobu smažíme druhou půlku cibule.
- Na pánev přidáme na kousky nakrájené, osolené kuře a osmahneme ze všech stran. Potom k němu přidáme špenát a necháme rozehřát.
- Do kastrůlku přidáme rýži a za stálého míchání pražíme po dobu asi 5 minut. Rýže tak získá ochranný film a neuniká z ní škrob, který potřebujeme, aby se zrna k sobě dobře pojila.
- K rýži přilijeme sběračku vývaru. Zpočátku to vypadá jako hodně tekutiny, avšak rýže první dávku rychle nasákne. Mícháme, dokud rýže vývar nevstřebá a poté přilijeme další sběračku. Rizoto není nikdy úplně ponořené, ale nenecháme vývar ani kompletně se odpařit.
- Postupně přidáváme další vývar, rýže ho bude vstřebávat pomaleji, a za stálého míchání vaříme.
- Asi za 15 minut přidáme kuře se špenátem a ještě pět minut vaříme společně. Potřebuje-li rizoto ještě vývar, dolijeme podle potřeby.
- Odstavíme rizoto z horké plotny, přidáme parmezán a zbytek másla, zamícháme a necháme asi 2 minuty odstát.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti. Posypeme bazalkou
Varianty:
Kuře a špenát není nutné vařit odděleně. Můžeme kuře osmahnout na cibulce, přidat špenát a až posléze zasypat rýží, kterou po asi 5 minutovém osmahnutí zalijeme vývarem. Jelikož ale kuře a špenátu je v hrnci víc jak rýže, musíme použít více vývaru, aby se rýže dobře provařila. My preferujeme připravovat kuře se špenátem a rýži samostatně a přidat kuře do rizota teprve v posledních pěti minutách vaření.
Pro zpestření je možné k rýži na začátku přidat sklenku (asi deci) suchého bílého vína a vmíchat ji do rizota. Míchejte, než rýže víno absorbuje.
Abychom ještě více zvýraznili krémovou konzistenci rizota, je možné přidat trochu smetany ke šlehání.