Rizoto s chřestem - Risotto agli asparagi

Začátek jara, kdy je k mání čerstvý zelený chřest, je ideální čas na přípravu chřestového rizota. Nejlépe vynikne s parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem připraveným podle techniky z kraje Lodi zvané Raspadüra - plochým nožem se z povrchu mladého parmezánu (4-6 měsíců) odkrajují tenoučké plátky sýra.

Ingredience (2 porce):Rizoto s chřestem

  • zelený chřest - 100g
  • rýže na rizoto - 200g
  • horký vývar (masový nebo zeleninový) - 0,5l
  • máslo nebo olej - 30g na smažení
  • měkký sýr - 50g - měkký rozpustný sýr, taveňák
  • tvrdý sýr - 60g - grana padano či parmezán
  • cibule - půlka nakrájená na kostičky
  •  

Příprava chřestového rizota

  1. Chřest očistíme, omyjeme a vaříme v osolené vodě
  2. Když je chřest uvařený, vyjmeme ho z vody a nakrájíme na menší kousky
  3. Na másle nebo oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, až zesklovatí (5-10 min)
  4. Zvýšíme teplotu a přidáme (nepropláchnutou) rýži, kterou necháme osmažit, aby se z ní nevyvařil škrob. Rýži smažíme asi 5 minut a občas ji promícháme
  5. Postupně přiléváme vývar po malých sběračkách a za stálého míchání počkáme, až ho rýže většinu vstřebá. Zpočátku to jde velmi rychle.
  6. Asi v půlce vaření po zhruba 10 minutách přidáme měkký sýr
  7. Přilíváme vývar a vaříme rýži asi 20 minut, aby byla měkká přesto zůstala jádra zrn lehce křupavá
  8. Odstavíme z ohně a přidáme nakrájený chřest
  9. Osolíme, opepříme
  10. Přidáme nakrájený tvrdý sýr a zamícháme
  11. Zamícháme a nakonec ozdobíme tvrdým sýrem

 

Úprava chřestu

Chřest chytíme na zeleném i světlejším konci a zlomíme. Kde praskne, odtud používáme zelenou část, kterou raději ještě lehce ostrouháme škrabkou, abychom se zbavili dřevnatých částí. Zelený chřest stačí jen lehce ostrouhat a pro rizoto je vhodnější než chřest bílý. 

Aby změknul, vaří se zelený chřest v osolené vodě asi 10 minut. Chřest se dává do vroucí vody, a pokud se před vařením vytvoří z chřestu svazek, lépe se pak z hrnce vybírá a nehrozí, že chřest zlomíme. Do vody lze podle preferencí přidat další koření a ochucovadla jako cukr, citron nebo česnek.

Ital v kuchyni vaří v jednom svém receptu chřest v mléce a celou směs potom rozmixuje.