Slecno... :))) V mikrovlnce... Hotovo. To si radsi kupte polotovar v tescu :))) skolni rizoto je jen ceska verze "neceho" ikdyz nekdy dobreho. S pravym rizotem se to ale neda srovnat :)))
Recept na pravé italské rizoto
Ingredience (4 porce):
- Rýže - Arbolio, Carnaroli nebo Vialone - 400g
- Soffritto - cibule (,mrkev a celer)
- Vývar (zeleninový nebo masový) - 1,5l
- Víno (volitelně) - 100ml
- Dochucovadla - zelenina, maso, houby, mořské plody - podle chuti
- Máslo
- Sýr Parmezán nebo Grana Padano - asi 50g
Příprava italského Risotta
Postup přípravy pravého italského risotta je překvapivě snadný.
- Připravíme se vývar, ať už tradičním způsobem nebo rozpuštěním kostky bujónu
- Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout!
- Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu.
- (Pokud chceme recept vylepšit sklenkou vína, lze ještě před přidáním vývaru nalíp asi 100ml vína a nechat rýží vstřebat.)
- Rýži zalijeme malou sběračkou vývaru (nevléváme celé množství vývaru) a za stálého míchání počkáme, až rýže vývar absorbuje. První várku rýže žíznivě vypije, ale postupně se tempo vstřebávání tekutiny zpomalí. Přiléváme vývar a za neustálého míchání necháme vařit 20-25 minut.
- Nakonec, když je rýže hotová podle naší chuti (ochutnáváme, až než jsou středy zrn dostatečně měkké), odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a parmezán, zamícháme a necháme ještě asi minutu stát.
Toto je úplně nejjednodušší postup přípravy krémového a chutného italského rizota. V průběhu vaření je ještě možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, které se nejčastěji přidávají uprostřed vaření, pokud jde o koření - šafrán u Milánského rizota, rajčata u tomatového rizota . Stejně tak se zhruba uprostřed vaření přidáváme maso z vývaru nebo grilovanou zeleninu či houby.
Pokud ale maso nemáme předvařené, používáme zmrzlou zeleninu nebo mořské plody, necháme je několik minut péct na oleji ještě před přidáním rýže a potom dusíme s celou směsí nebo si je osmahneme samostatně na pávny a přidáme asi 5 minut před koncem vaření, když už je rýže téměř hotová.
Diskuze: Pravé italské rizoto
Datum: 02.05.2013
Titulek: Re: Rýže
Když je někdo zvyklý na školní rizoto a chutná mu, nemůže nikdy uvařit dobré rizoto. A když se použije jen kulatá rýže, ne speciální, je z toho jasně kaše. Fuj.
Datum: 23.10.2013
Titulek: Re: Rýže
Tady asi paní Slunečnice neví co je risotto. Rizoto, ze školní jídelny, jak my jsme mu říkali "riziko" je česká verze, a s italským risottem to nemá zdaleka nic společného. To už spíš srbské rizoto je podobné tomu našemu. Nic proti českému a srbskému, ale tady se bavíme o italském, které má být tak trochu blátivé. A vařit rejži v mikrovlcnce (a vůbec cokoliv jiného) mi přijde pro potraviny nedůstojné.
Datum: 30.01.2013
Titulek: Výtečný
Podle tohoto návodu jsem jej dělal již třikrát a pokaždé to byl velký úspěch! Do základu přidávám např. sušená rajčata, kuřecí nebo černé houby... víno rozhodně doporučuji nevynechat!
Díval jsem se i po jiných receptech, jestli existuje i jiný postup přípravy risotta, ale např. i Jamie Oliver nabízí stejný postup přípravy. Takže velká spokojenost!
Datum: 02.12.2012
Titulek: co sem cpeš nesmysly?
Podívej se jak má vypadat pravé italské risoto https://www.stream.cz/peklonataliri/774894-peklo-na-taliri-italie-po-cesku
Datum: 16.12.2012
Titulek: Re: co sem cpeš nesmysly?
Ano, i tak může italské rizoto vypadat, avšak já preferuji poněkud hustější šafránové rizoto, jako dělá Ital v Kuchyni na https://vimeo.com/9044598.