Recept na pravé italské rizoto

Ingredience (4 porce)

  • Rýže - Arbolio, Carnaroli nebo Vialone - 400g
  • Soffritto - cibule (,mrkev a celer)
  • Vývar (zeleninový nebo masový) - 1,5l
  • Víno (volitelně) - 100ml
  • Dochucovadla - zelenina, maso, houby, mořské plody - podle chuti
  • Máslo
  • Sýr Parmezán nebo Grana Padano - asi 50g

Příprava italského Risotta

Postup přípravy pravého italského risotta je překvapivě snadný. 

  1. Připravíme se vývar, ať už tradičním způsobem nebo rozpuštěním kostky bujónu
  2. Na mírném ohni osmahneme cibulku (na másle nebo na oleji), případně spolu s česnekem, mrkví, celerem. Nenecháme cibulku zhnědnout!
  3. Zvýšíme trochu teplotu a přidáme (nepropláchnutou) italskou rýži, kterou necháme lehce osmahnout asi 2 minuty. Rýže se zatáhne a udrží si obsah škrobu. 
  4. (Pokud chceme recept vylepšit sklenkou vína, lze ještě před přidáním vývaru nalíp asi 100ml vína a nechat rýží vstřebat.)
  5. Rýži zalijeme malou sběračkou vývaru (nevléváme celé množství vývaru) a za stálého míchání počkáme, až rýže vývar absorbuje. První várku rýže žíznivě vypije, ale postupně se tempo vstřebávání tekutiny zpomalí. Přiléváme vývar a za neustálého míchání necháme vařit 20-25 minut. 
  6. Nakonec, když je rýže hotová podle naší chuti (ochutnáváme, až než jsou středy zrn dostatečně měkké), odstavíme z ohně, přidáme lžíci másla a parmezán, zamícháme a necháme ještě asi minutu stát.

Toto je úplně nejjednodušší postup přípravy krémového a chutného italského rizota. V průběhu vaření je ještě možné rizoto ochutit různými ingrediencemi, které se nejčastěji přidávají uprostřed vaření, pokud jde o koření - šafrán u Milánského rizota, rajčata u    tomatového rizota  . Stejně tak se zhruba uprostřed vaření přidáváme maso z vývaru nebo grilovanou zeleninu či houby.

Pokud ale maso nemáme předvařené, používáme zmrzlou zeleninu nebo mořské plody, necháme je několik minut péct na oleji ještě před přidáním rýže a potom dusíme s celou směsí nebo si je osmahneme samostatně na pávny a přidáme asi 5 minut před koncem vaření, když už je rýže téměř hotová.

Diskuze: Pravé italské rizoto

Datum: 13.12.2015

Vložil: Pharme541

Titulek: Good info

Very nice site! <a href="https://opxyiea2.com/yoyavso/1.html">cheap goods</a>

Datum: 12.12.2015

Vložil: Smithe482

Titulek: John

Thank you, I have just been searching for info about this subject for a long time and yours is the greatest I've found out so far. However, what about the bottom line? Are you positive concerning the supply? ggdfddefeaekbdge

Datum: 12.12.2015

Vložil: Smithe900

Titulek: John

I do trust all of the ideas you've presented in your post. They're very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. May just you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post. ccbceebfaccdedgf

Datum: 30.10.2015

Vložil: Zuzka

Titulek: nehádejte se :)

ano netvrdila bych, že je to "pravé italské", ale pravdou je že italský kuchař Emanuel Ridi ho takto prezentuje https://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Risotto-Parmigiano . Jediné co sem udělala jinak než Ridi, tak to že sem udělala kuřecí vývar a droby z něj sem cca v polovině vaření přidala do rizota. Mě se tento způsob přípravy líbí a výsledek je moc dobrý, takže přeju dobrou chuť.

Datum: 09.10.2015

Vložil: Bohouš

Titulek: pravé italské rizoto

Od té doby, co jsem narazil na tuto celkem zbytečnou diskuzi,
začal jsem vařit své rizoto s pojmenováním "levé italské rizoto"
a má vždy velký úspěch.

Datum: 02.10.2015

Vložil: Ladka

Titulek: Výborné!

Moc děkuji za skvělý recept, teď jsem dovařila a musím říct, že to chutná jako v nějaké pizzerii! Konečně umím uvařit rizoto :-)

Datum: 12.09.2015

Vložil: Emilio

Titulek: Jste jak malé děti!

Je občas zábavné číst tyto "okecávací" příspěvky ohledně italské kuchyně.Byl někdy někdo z vás u nás v Itálii dostatečně dlouho na to,aby viděl jak se tam opravdu vaří?Tam totiž nějaký striktní recept na to,jak vařit risotto neexistuje!Nejen,že se způsob přípravy liší kraj od kraje,ale i rodina od rodiny!Každý se však dušujeme,že jen u nás se vaří to pravé italské.Takže ten recept na "pravé"italské risotto berte s rezervou,pokud to dokážete.Žiju v téhle zemi už moc desítek let,tak vím,jaké vám to dělá potíže,přijmout názor rpho druhého.

Datum: 15.09.2015

Vložil: Dei

Titulek: Re: Jste jak malé děti!

Přesně tak, jsem kuchařem, ale když už dělám jiné cizokrajné jídlo, nikdy bych netvrdil že sem uvařil PRAVÉ, Italské, Čínské, Thajské nebo Maďarské jídlo, ale spíš jídlo na způsob, té které kuchyně. Nehledě na to, jak zmiňujete, že těch receptur na jedno jídlo může být poměrně hodně.

Datum: 15.10.2014

Vložil: zdeněk

Titulek: nic nevíte o rizotu

vepřové kousky tučné. vařené kostky mrkve,mražený hrášek na závěr sýr a kyselá okurka a jakákoliv rýže....

Datum: 06.11.2014

Vložil: Luke

Titulek: Re: nic nevíte o rizotu

Do italského ? Koukám že máte v hlavně docela nasráno.

<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Přidat nový příspěvek