Recept na sépiové černé rizoto
Další rizoto, které si tu představíme je opravdu exotické. Risotto al nero získává unikátní černou barvu díky inkoustovým váčkům sépie obecné (Sepia officinalis).
Ingredience:
- rýže - 320g
- sépie
- cilube - 1 malá
- česnek - 3 stroužky
- rybí nebo zeleninový vývar - 1l
- parmezán - 50g
- olej
- sůl a pepř
Příprava černého sepiového rizota
- Nejprve očistíme sépii. Odstraníme slupku, kosti, zobák a oči. Inkoustové váčky si opatrně uložíme stranou. Sepii nakrájíme na kousky.
- Na oleji rozehřejeme cibulku a česnek.
- Sepii důkladně usmažíme, poté přidáme trochu vody nebo vína a dusíme 10-20 minut.
- Zvyšte žár a přidejte rýži, kterou zlehka osmahneme.
- Vložíme inkoustové váčky a počkáme, než rýže tekutinu vstřebá. Potom po malých sběračkách podléváme vývarem a vždy mícháme, až než rýže vývar nasaje. Zpočátku to jde rychle, později rýže už pije vývar pomaleji.
- Rýži vaříme za postupného přilévání vývaru asi 20 minut.
- Nakonec ji odstavíme a zamícháme do rizota parmezán. Dochutíme solí a pepřem.
Varianty
Ve Florencii, kde je sépiové rizoto také nejpopulárnější přidávají k dušenému hlavonožci ještě listy červené řepy.
Pokud vás černá barva sépiového inkoustu děsí, vynechte raději váčky s barvivem a do rýže s vývarem přimíchejte ještě rajčatový protlak.
Jestliže vás naopak láká pouze šedá perlová barva rizota, zatímco sépií maso byste klidně oželeli, opečte místo toho rybí maso.