Recept na sépiové černé rizoto

Další rizoto, které si tu představíme je opravdu exotické. Risotto al nero získává unikátní černou barvu díky inkoustovým váčkům sépie obecné (Sepia officinalis).

Ingredience:

  • rýže - 320g
  • sépie
  • cilube - 1 malá
  • česnek - 3 stroužky
  • rybí nebo zeleninový vývar - 1l
  • parmezán - 50g
  • olej
  • sůl a pepř

Příprava černého sepiového rizota

  1. Nejprve očistíme sépii. Odstraníme slupku, kosti, zobák a oči. Inkoustové váčky si opatrně uložíme stranou. Sepii nakrájíme na kousky.
  2. Na oleji rozehřejeme cibulku a česnek.
  3. Sepii důkladně usmažíme, poté přidáme trochu vody nebo vína a dusíme 10-20 minut.
  4. Zvyšte žár a přidejte rýži, kterou zlehka osmahneme. 
  5. Vložíme inkoustové váčky a počkáme, než rýže tekutinu vstřebá. Potom po malých sběračkách podléváme vývarem a vždy mícháme, až než rýže vývar nasaje. Zpočátku to jde rychle, později rýže už pije vývar pomaleji.
  6. Rýži vaříme za postupného přilévání vývaru asi 20 minut.
  7. Nakonec ji odstavíme a zamícháme do rizota parmezán. Dochutíme solí a pepřem.

Varianty

Ve Florencii, kde je sépiové rizoto také nejpopulárnější přidávají k dušenému hlavonožci ještě listy červené řepy. 

Pokud vás černá barva sépiového inkoustu děsí, vynechte raději váčky s barvivem a do rýže s vývarem přimíchejte ještě rajčatový protlak. 

Jestliže vás naopak láká pouze šedá perlová barva rizota, zatímco sépií maso byste klidně oželeli, opečte místo toho rybí maso.