České rizoto
Rizoto, které známe z kantýn, menz, ale i od maminky, se od italského receptu liší, přesto je neméně lahodné. Hlavní rozdíl mezi českým a italským rizotem je v použité rýži, která se nejprve uvaří samostatně, zatímco v Itálii, odkud risotto pochází, se používá speciální rýže bohatá na škrob, která se vaří za stálého míchání ve vývaru. Teď si ale pojďme představit recept na naši tradiční mňamku - české rizoto
Ingredience (4 porce):
- rýže - 400g
- maso - 2 kuřecí prsa, celá slepice z vývaru nebo 2 vepřové kotlety
- zeleninová směs
- cibule
- olej
- pepř a sůl
- eidam - 100g
Postup přípravy českého rizota
- Rýži uvaříme, jak jsme zvyklí (sáčkovou v sáčku nebo sypanou v kastrůlku)
- Na rozpáleném oleji opečeme cibulku a přidáme nakrájené maso, které důkladně osmahneme. Pokud máme slepici z vývaru, obrané maso jen krátce osmahneme.
- Přidáme zeleninu podle našeho výběru (mrkev, hrášek, fazolové lusky ...) a krátce osmahneme.
- Přidáme uvařenou rýži a asi 3 minuty smažíme
- Zalijeme trochou vody nebo vývaru a dusíme zhruba 10 minut
- Posolíme a opepříme podle chuti
- Podáváme postrouhané sýrem (eidam) a ozdobené čerstvou zeleninou
Sakra rychlé rizoto
Potřebujeme-li rychle vytvořit sytý pokrm, třeba na horské chatě po celodenním lyžování, je sakra rychlé rizoto jednoduchá a chutná volba.
Ingredience:
- pytlík rýže
- lunchmeat
- mražená zelenina
- cibule
- olej
- kečup
- sůl
Příprava sakra rychlého rizota
- Uvaříme rýži
- Na pánvi nebo v hrnci osmahneme na oleji cibulku
- Přidáme konzervu a rozehřejeme mraženou zeleninu
- Necháme chvíli dusit, aby se zelenina prohřála
- Poté vše smícháme s rýží, osolíme a promícháme
- Každý si tuto lahodu může dochutit kečupem